het dorp

het huis

de roman

de auteur

de documentaire


HOLLANDS SIBERIË

Uit recensies:


(...) Een geschiedenis die invoelend en naar de geest van de tijd wordt beschreven, die een waarachtig beeld geeft van een aanvankelijk gesloten gemeenschap.

Joep van Ruiten in Dagblad van het Noorden ***


(…) In haar roman Hollands Siberië neemt ze de jaren 1936 tot 1950 onder de loep, een periode van vóór haar geboorte. Van overgeleverde feiten en verhalen maakte ze een vloeiende geschiedenis met veel aansprekende details en cliffhangers. (…) In de epiloog wordt fijntjes opgemerkt dat heel wat foute Nederlanders er in Veenhuizen beter afkwamen dan deze druistige pastoor. Zij konden na een betrekkelijk lichte en korte straf hun leven voortzetten. Zo is er wel meer in deze spannende Drentse soap dat tot nadenken stemt.

Janet Luis in NRC-Handelsblad ****


Lezers uit Venray en omgeving zullen Hollands Siberië van Mariët Meester misschien met meer interesse lezen dan anderen, al is het voor iedereen met bloed in de aderen een machtig mooi boek geworden. Het is een roman, en wat voor een, dus namen en karakters zijn aangepast, maar de kern is historisch. Pater Pex uit Venray sturen ze in 1936 naar ‘het slechtste dorp van Nederland’: Veenhuizen in Drenthe. Hij moet er werken als pastoor in de strafgestichten die de overheid had ingericht voor iedereen waar ze geen raad mee wisten. Landlopers, alcoholisten, ‘asocialen’, ‘straatslijpers’ - ze moesten worden heropgevoed in wat ooit door Franse reizigers in de 19e eeuw 'Hollands Siberië' werd genoemd. In de oorlog verzet de franciscaner pater zich tegen de Duitsers, samen met zijn vriendin/huishoudster. Een prachtige kerel in een prachtboek!

Koen Eykhout in De Limburger ****


(...) Meester toont zich (...) een sterk observator die met kleine, raak getroffen details het leven in het dorp en dat van de hoofdpersonen tot leven weet te wekken. (...) Het beeld dat Meester schetst is levendig en kleurrijk. Er was halverwege de jaren dertig nog een strikte scheiding tussen katholieke en protestantse 'verpleegden' (werklozen, daklozen en alcoholisten) en criminelen. Aan de ene kant van de straat stond de kerk van de ene geloofsrichting, aan de andere die van de andere. Ertussenin een rij urinoirs, streng gescheiden in katholieke en protestantse pisbakken. De naïeve Franciscaan Petrus Pex krijgt hier, mede door zijn activiteiten in het verzet, gaandeweg steeds meer twijfels over zijn geloof.

Sonja de Jong in de dagbladen van HDC Media (o.a. Noordhollands Dagblad en De Gooi- en Eemlander)


(...) Mooi zijn de scènes waarin de oude katholiek als een puberjongen de liefde en seksualiteit ontdekt. (...) Meester weet de persoonlijke worsteling van de pastoor (met de liefde en de Kerk) mooi te verwerken in een beschrijving van het Gestichtsbestaan. Het is zo makkelijk om een pastoor in een verhaal te planten en er een karikatuur van te maken, maar Pex is een echt personage.

www.lekkerlezen.net


(…) Meester heeft op vakkundige wijze beschreven hoe pastoor Peter Pex worstelt met zichzelf. Als liefde zó fijn voelt, waarom mag hij dat als pastoor niet ervaren? In de jaren dat hij in Veenhuizen verblijft, wordt hij een andere man. De eerder zo vrome en rustige man neemt het niet meer zo nauw. Of hij er een slechter mens op is geworden betwijfel ik ten zeerste. Hij is oprecht.

Lees meer op boekenz.nlContact:

info@hollandssiberie.nl


Hollands Siberië - Mariët Meester


De franciscaan Peter Pex wordt in 1936 naar ‘het slechtste dorp van Nederland’ gestuurd: Veenhuizen, waar eerder geen enkele pastoor het heeft kunnen uithouden. Hij komt er in dienst van de strafgestichten. Vol vuur begint hij aan zijn taak en probeert tegelijkertijd het hiërarchisch georganiseerde justitiedorp te doorgronden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog belandt hij samen met zijn huishoudster in het verzet. Ze krijgen een geheime relatie.

        Hollands Siberië vertelt over de opkomst en ondergang van een man die Veenhuizen zijn beste krachten wil geven. Tegelijkertijd is het een ontroerend verhaal over twee mensen die op latere leeftijd de liefde ontdekken.


Bestel de roman via Bol.com                                         Luisterfragment


Rondom de gelijknamige roman van Mariët Meester